Witam. Po nowym roku mam zamiar przesiąść się z VW Polo do Skody Octavii II. Przeglądam dane techniczne, cenniki, czytam opinie na forum i chciałbym prosić o pomoc w wyborze. W styczniu mam zamiar zamówić nową Octavkę kombi. Do tej pory wybór był oczywisty – diesel 1.9TDI – sprawdzona konstrukcja za niewygórowaną cenę. Niestety w związku z nieuchronnie zbliżającymi się normami EURO 5 obawiam się, że w styczniu w ofercie Skody może już nie być tego silnika i zostaną tylko diesle z DPF oraz benzyna TSI. Być może macie jakieś potwierdzone informacje do kiedy Skoda będzie oferowała 1.9 TDI 105 KM?.
Potrzebuje samochodu rodzinnego który w 90% będzie jeździł w mieście w większości na odcinkach około 10km. Ze względu na to że samochód większość czasu będzie jeździł w miesicie na krótkich odcinkach odrzuciłem ofertę diesli z DPF. Uważam, że póki co to wynalazek testowany na klientach i kupując DPF do jazdy po miesicie sam proszę się o kłopoty. Zostaje wiec benzyna jeżeli wycofają 1.9 TDi. Jaki macie opinie i doświadczenia z silnikiem 1.4 TSI. Ciężko jeszcze mówić coś o trwałości, gdyż to nadal nowe silniki, ale interesują mnie opinie z codziennego użytkowania, spalanie , dynamika, elastyczność , hałas w porównaniu do diesla itp. Samochód będzie w wersji wyposażenia Ambiente. Oprócz doposażenia autka w 4 dodatkowe głośniki, radio Swing, szyby tylne przyciemniane itp. zastanawiam się nad systemem kontroli ciśnienia w oponach. Czy jest to opcja warta dopłaty?? Pokazuje aktualne ciśnienie czy sygnalizuje tylko spadek ciśnienia w konkretnym kole??
Kolejna sprawa to gdzie kupić auto za najlepszą cenę. Na forum wyczytałem że opłaca się zwrócić do gościa z Krakowa, który podobno ma najlepsze ceny. Czy to nadal aktualne czy obecnie gdzies mogę uzyskać korzystniejszy upust.
Z góry dziękuje za wszystkie opinie, wskazówki i porady.
Wydaj jeszcze 200 zł i kup podgrzewane dysze spryskiwaczy. Mnie w tym roku ciągle przymarzało. A kasa nie jest duża (zaraz rozgorzeje dyskusja że lepiej używać dobrego płynu itp)
Najekonomiczniej wyjdzie 1,9TDI ale nie wiem jak będzie w styczniu.
Co do cen wyślij do kolegi Danielcia konkretny interesujący się skonfigurowany samochód. Zawsze możesz z uzyskaną ofertą poszukać czegoś atrakcyjniejszego. Mnie udało się w moim mieście uzyskać nieznacznie droższą cenę, ale dopiero po konkretnej rozmowie już po uzyskaniu oferty od Danielcia. Za co koledze Danielciowi dziękuję :wink:
zaraz rozgorzeje dyskusja że lepiej używać dobrego płynu
no tak :diabelski_usmiech
w żadnym samochodzie nie miałem tego cuda i w żadnym mi nic nie przymarzło mimo trzymania na dworze, mój ojciec ma zawsze takie problemy trzymając w garażu, ale on lubi letniego używać zimą i z uporem maniaka nawet jak odpuści to nie wypryska letniego i nie zaleje zimowego, tylko go po trochu dolewa, przez co przez pierwszy miesiąc nigdy nie ma sprysków 1
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
zastanawiam się nad systemem kontroli ciśnienia w oponach. Czy jest to opcja warta dopłaty?? Pokazuje aktualne ciśnienie czy sygnalizuje tylko spadek ciśnienia w konkretnym kole??
Masz przycisk, którym po napompowaniu kół do prawidłowej wartości, kalibrujesz system. Jeśli w którymś z kół ciśnienie się obniży dostaniesz stosowną informację na komputerze. Nie jest pokazywane nigdzie ciśnienie jakie masz w kołach. Dobry bajer, warty dopłaty.
. Nie jest pokazywane nigdzie ciśnienie jakie masz w kołach. Dobry bajer, warty dopłaty.
A moim zdaniem nie warty. Po 20km kapnęło się, że zmieniłem koła na zimowe o zupełnie innym rozmiarze. Po przejechaniu 1km z 1barem zamiast 2 nic nie zasygnalizował. Lepiej to sobie samemu włączyć za darmo. Ale na pewno bym za to nie zapłacił.
darek_wawa
W pierwszej kolejności zrezygnowałbym z fabrycznych przyciemnianych szyb. Da się je w Wawie okleić za połowę tej ceny (info na forum), a kaskę przeznaczyć na inne dodatki.
No i oczywiście przy takich przebiegach bierz TSI i nie kombinuj z dieslami.
Co do zniżek, to chyba tylko danielcio z Kraka oferuje je "oficjalnie" na forum, ale i w Wawie i okolicach są do wyrwania podobne, wszystko zależy od kwoty zakupu.
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Radzę przeczytać wątek o spalaniu. Ja się na TSI naciąłem w kwestii szacowania kosztów eksploatacji.
Na małych przebiegach i jeździe miejskiej ciężko utrzymać spalanie na poziomie zbliżonym do deklarowanego przez producenta (8.8 litra w mieście).
Faktem jest, że różnica w cenie między dieslem a benzyniakiem szacowana na podstawie danych katalogowych nie zostawia złudzeń - przy przebiegach na poziomie 15 tyś/ rocznie opłaca się kupić benzynę. Ale realne dane mogą mocno zweryfikować te obliczenia i może nie być wcale taka duża ta różnica. W moim przypadku nie jest.
A poza tym silnik TSI jest fantastyczny. Mógłby mieć trochę więcej koni - ale po to jest 1.8. Generalnie jest cicho, elastycznie i dynamicznie. Sama przyjemność.
zastanawiam się nad systemem kontroli ciśnienia w oponach. Czy jest to opcja warta dopłaty?? Pokazuje aktualne ciśnienie czy sygnalizuje tylko spadek ciśnienia w konkretnym kole??
Masz przycisk, którym po napompowaniu kół do prawidłowej wartości, kalibrujesz system. Jeśli w którymś z kół ciśnienie się obniży dostaniesz stosowną informację na komputerze. Nie jest pokazywane nigdzie ciśnienie jakie masz w kołach. Dobry bajer, warty dopłaty.
W uzupelnieniu wypowiedzi - system mierzy predkosc obrotowa kol i porownuje wyniki miedzy soba. Zatem faktycznie spadek cisnienia wygeneruje lampke i informacje, zeby sie zatrzymac. Ale system moze takze generowac falszywe alarmy (podskok kola czy jakas wieksza dziura) i to potrafi wkurzyc. Zgadzam sie z shado - nie warto doplacac, cisnienie i tak trzeba sprawdzac regularnie, a jak zlapiesz kapcia to na pewno poczujesz.
Pozdrawiam
Grzesiek
Obecnie śmigam: Skoda Superb II 1.8TSI DSG Platinum
Średnie spalanie: | Smarowanie zapewnia
Ja się na TSI naciąłem w kwestii szacowania kosztów eksploatacji.
Na małych przebiegach i jeździe miejskiej ciężko utrzymać spalanie na poziomie zbliżonym do deklarowanego przez producenta (8.8 litra w mieście).
Faktem jest, że różnica w cenie między dieslem a benzyniakiem szacowana na podstawie danych katalogowych nie zostawia złudzeń - przy przebiegach na poziomie 15 tyś/ rocznie opłaca się kupić benzynę. Ale realne dane mogą mocno zweryfikować te obliczenia i może nie być wcale taka duża ta różnica.
Widziałem już kilka testów Skodzinek z dieslem 1.6 105 KM i w żadnym średnie spalanie nie zbliżyło się nawet do podawanego przez producenta. W mieście bywało sporo wyższe, więc nie należy ostro krytykować TSI w tym względzie, a raczej metody pomiarów spalania.
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Potrzebuje samochodu rodzinnego który w 90% będzie jeździł w mieście w większości na odcinkach około 10km
zarżniesz tego TDI na takich odcinkach a potem będziesz narzekał że TDI to gówno bo się psuje, przy takich przebiegach to 1,4TSI albo lepiej 1,8TSI
Zamieszczone przez darek_wawa
Samochód będzie w wersji wyposażenia Ambiente.
skoro kalkulujesz koszta na 1,9TDI w Ambiente to na pewno będzie cię stać na 1,4TSI w Elegance
Kolejna sprawa to gdzie kupić auto za najlepszą cenę. Na forum wyczytałem że opłaca się zwrócić do gościa z Krakowa, który podobno ma najlepsze ceny. Czy to nadal aktualne czy obecnie gdzies mogę uzyskać korzystniejszy upust.
Cały problem w nowych dieslach to filtry DPF. Nie oszukujmy się podczas jazdy miejskiej nie ma opcji żeby filtr się optymalnie oczyścił. Podejrzewam że od początku 2011 zostaną tylko TSi i diesle z DPF. W sobotę w Seacie uzyskałem informacje nt. Leona. Na stoku zostało im około 60 szt. z silnikami 1.9TDI i to koniec produkcji, więc na 99% podobna sytuacja będzie w Skodzie. Miałem okazje testować przez tydzień Fabie 1.6 TDI z DPF 90KM. Byłem pozytywnie zaskoczony. Silnik dawał radę, a w trasie średnie spalanie mieściło się pomiędzy 4.6 i 4.8. Pięknie ale ten DPF Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM, która w cyklu mieszanym miała palić 4.2. Dzisiaj po mieście wyszło mi 8.5 i jestem trochę w szoku Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
Podejrzewam że od początku 2011 zostaną tylko TSi i diesle z DPF.
Dobrze podejrzewasz, inne silniki nie spełnią norm.
W sobotę w Seacie uzyskałem informacje nt. Leona. Na stoku zostało im około 60 szt. z silnikami 1.9TDI i to koniec produkcji, więc na 99% podobna sytuacja będzie w Skodzie.
Na 100% taka sama jest w Skodzie, chociaż może jeszcze zdążyłbyś zamówić 1.9.
Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM
Proszę Cię, nie zaniżaj poziomu
Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
Brawo :roll:
Morgoth
G.B.Show
Cały problem w nowych dieslach to filtry DPF. Nie oszukujmy się podczas jazdy miejskiej nie ma opcji żeby filtr się optymalnie oczyścił. Podejrzewam że od początku 2011 zostaną tylko TSi i diesle z DPF. W sobotę w Seacie uzyskałem informacje nt. Leona. Na stoku zostało im około 60 szt. z silnikami 1.9TDI i to koniec produkcji, więc na 99% podobna sytuacja będzie w Skodzie. Miałem okazje testować przez tydzień Fabie 1.6 TDI z DPF 90KM. Byłem pozytywnie zaskoczony. Silnik dawał radę, a w trasie średnie spalanie mieściło się pomiędzy 4.6 i 4.8. Pięknie ale ten DPF Teraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM, która w cyklu mieszanym miała palić 4.2. Dzisiaj po mieście wyszło mi 8.5 i jestem trochę w szoku Silnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
Bez obrazy... naucz się jeździć ekonomicznie skoro wymagasz niskiego zużycia paliwa. Mój C5 2.0HDI 138KM waży z pótorej tony, ale w mieście pali do 6.5 l/100km. Tak szacuję ponieważ średnią z około 6K km komputer pokazuje 5.6 l/100km. I FAP-a mam.
Nie wiem ile faktycznie pali 1,9 TDI bo go nie kupiłem. Cały czas zastanawiam się czy dobrze zrobiłem. Zakupiłem natomiast 1,4 TSI i napewno przyjemniej się nim jeździ niż 1,9 TDI, choć dislem jechałem tylko kawałek przed zakupem dla porównania. Podsumowując w 1,9 TDI napewno na plus jest spalanie, natomiast innych zalet nie znajduję. W 1,4 TSI w mieście w korkach spalanie może dojść do 9l. Jednak u mnie ze względu, że jeżdzę do miasta wieczorem gdy nie ma korków oraz poruszam się często poza miastem średnie spalanie z ostatnich 3000 km pokazuje 6,2 l/100 km.
Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h lub w mieście w korkach. Mój 1,4 TSI na autostradzie jak sie go ciśnie to potrafi wziąść ponad 9l. Ciekawy jestem ile pali również na krótkich odcinkach powiedzmy tak do 5 km lub krótrzych zanim się rozgrzeje.
Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h
ok.6.0-6.2 przy 170km/h stałej prędkości autostradowej bez szarpania w 3-4 osoby+bagaż+klima. Sprawdzone kilkukrotnie przez mnie na autostradzie A4 Katowice-Jędrzychowice i A1 Łódź-Poznań.
Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h lub w mieście w korkach.
przeczytaj sobie np. moje i loru posty w topiku spalaniowym to się dowiesz, ile pali w mieście jak się cisnie, przy 170 nie mam pojęcia, bo nie zdazyło mi się jeszcze w ten sposób za jednym pociągnięciem zjechać całego baku
zapewniam Cię, że Twój CAXA potrafi spalić sporo więcej niż te marne 9 litrów, jak chcesz to mogę Ci pokazać :szeroki_usmiech
więc powinieneś się cieszyć
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz